Jogi és közigazgatási aktualitások, érdekességek, elemzések mindenkinek

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

TE IS SÉTÁLTÁL MÁR ÁT COVID FERTŐTLENÍTŐ KAPUN? MIT MOND A HATÓSÁG?

2021. március 23. - Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

nevteslen.png

                                                                                                                     (Kép: Pixabay)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján az ún. Covid fertőtlenítő kapuk kapcsán felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon fertőtlenítő kapuval porlasztott fertőtlenítési technológiára biocid engedéllyel egyik készítmény sem rendelkezik, és a technológia hatékonysága és biztonságossága sem bizonyított, ezért a technológia alkalmazása nem elfogadott.

A World Health Organisation (WHO) 2020. május 15-ei kiadványában a személyek fertőtlenítő kapuval porlasztott fertőtlenítésének elkerülését javasolja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint semmilyen körülmények között nem ajánlott fertőtlenítőszerekkel permetezni zárt térben, emberek jelenléte mellett. Emberek fertőtlenítőszerrel történő fertőtlenítése fizikai és pszichológiai szempontból káros lehet, és nem csökkenti a fertőzött személy azon képességét, hogy cseppek vagy érintkezés útján terjessze a vírust.

A közlemény kiemeli, hogy fertőtlenítőszeres aeroszol alkalmazása kizárt olyan helyeken, ahol az belégzésre kerülhet. A felső légutak sejtjeinek oxidatív károsodását, légúti irritációt okozhat az arra érzékeny egyéneknél. Emellett hatékonysága is megkérdőjelezhető, mivel a kapun keresztülhaladt fertőző egyének továbbra is szórhatják a vírusokat köhögés, tüsszentés, de akár beszéd vagy egyszerűen kilégzés során is.

Az emberek klórral és/vagy más mérgező vegyszerekkel történő permetezése szem- és bőrirritációt, a szer belélegzése hörgőgörcsöt és gasztrointesztinális hatásokat, például émelygést és hányást okozhat. Továbbá fokozott, nem kívánatos mellékhatások is felléphetnek az arra érzékenyeknél, például a krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél, mint asztma vagy COPD.

A kiegészítő fertőtlenítésre használt ózonnal és ultraibolya sugárzással kapcsolatban a hatósági közlemény szerint megállapítható, hogy emberek ózonnal és UV-vel történő fertőtlenítése szintén veszélyes és nem elfogadott, nem elfogadható technológia. Az ózon az élő szervezetekre már kis koncentrációban is veszélyes, súlyos egészségkárosodást, maradandó tüdőkárosodást okozhat. Az ultraibolya sugárzás nem csak a mikroorganizmusokra, hanem élő szervezetek sejtjeire is (beleértve az emberi szervezetet) veszélyes, erős szem és bőrkárosító hatású.

A levegő oxigénjéből (generátorral) előállított ózon kizárólag emberek, állatok jelenléte nélkül (de a növényeket is el kell távolítani!) alkalmazható zárt helyiség felületeinek légtéren keresztül történő fertőtlenítésére, a használati utasítást szigorúan betartva, és csak abban az esetben, ha annak hatását bizonyították, és a megfelelő biocid engedéllyel rendelkezik.

A közlemény szerint tehát a fentiekre tekintettel személyi, fertőtlenítő kapuval porlasztott fertőtlenítés (az ún. „Covid-kapu”) alkalmazása nem biztonságos, nem rendelkezik engedéllyel és hatékonysága sem bizonyított, így jogszerű forgalmazása és használata sem lehetséges.

A hatósági közlemény ezen a linken érhető el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/nnk-hirek/1042-nem-alkalmazhato-szemelyi-fertotlenito-kapuval-porlasztott-fertotlenites

https://www.facebook.com/bujdosoandraslaw

***

Saját dal a járvány alatti kitartásért: https://www.youtube.com/watch?v=bFi9sioOZ4M&list=PLLXK0zZDh2tr5X8STFdvUYwPYHgUPJirH&index=2 Vigyázzunk magunkra és egymásra!

süti beállítások módosítása