Jogi és közigazgatási aktualitások, érdekességek, elemzések mindenkinek

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

INGYENES HATÓSÁGI ÜGYINTÉZÉS (BIZONYOS KIVÉTELEKKEL)

2021. január 11. - Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

euro-1353420_960_720.jpg

A nemrég elfogadott, egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény többek között az illetéktörvényt is módosította. Ez a módosítás a törvényjavaslati indokolás szerint az ügyfelek pénzügyi, valamint a hatóságok adminisztratív terheinek csökkentése érdekében – bizonyos kivételekkel – az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásokhoz kapcsolódó illetékkötelezettség megszüntetését célozta.

A fenti módosítás alapján közigazgatási hatósági eljárási illetéket 2021. január 1-jétől csak egyes okmányilletékek (pl. úti okmányok, gépjárművezetői engedélyek) kapcsán, az adó- és értékbizonyítvány kiadása után, valamint (bizonyos kivételekkel) a jogorvoslati eljárás indítása miatt kell fizetni.

A kapcsolódó kormányzati közlemény szerint az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások illetékmentessé válásával a cégeknek például ingyenes lett a korábban még 10 ezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem, illetve már nem kell illetéket fizetni a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért sem.

Nem kell továbbá eljárási illetéket fizetni az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért (például építési, bontási, használatbavételi engedélyezési eljárás, a használatbavétel tudomásul vétele), a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért, valamint a jegyzőnél tett bejelentésekért, így például a kereskedelmi tevékenység bejelentéséért sem.

A kormányzati közlemény kiemeli, hogy a módosítás alapján 2021. január 1-jétől így évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, továbbá hogy ez az intézkedés évi ötmilliárd forintot hagy az ügyfeleknél, illetve az ország versenyképességét is javíthatja. Mindemellett az ügyintézés is gyorsabbá, és az állam oldalán is egyszerűbbé válik, mivel az ügyintézőnek nem kell ellenőriznie az illetékfizetés megtörténtét, rögtön az adott ügyre koncentrálhat.

A fenti módosítások ugyanakkor nem érintik az egyes közigazgatási hatósági eljárások után járó igazgatási szolgáltatási díjak rendszerét (pl. a földhivatali tulajdonilap-másolat díja), mivel ezek nem minősülnek illetéknek.

https://www.facebook.com/bujdosoandraslaw

Bővebben:

Az illetéktörvény itt érhető el (az érintett rendelkezések a 28-29. §-ban találhatók): https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000093.tv

A kapcsolódó kormányzati közlemény itt érhető el: https://kormany.hu/hirek/ingyenesse-allami-ugyintezes

A módosító törvény és annak indokolása itt érhető el: https://www.parlament.hu/irom41/13258/13258ind03.pdf

***

A Petőfi Rádió által is közzétett egyik dalom, a járvány alatti kitartásért; ha van kedved, hallgass bele: https://www.youtube.com/watch?v=bFi9sioOZ4M&list=PLLXK0zZDh2tr5X8STFdvUYwPYHgUPJirH&index=2 Vigyázzunk magunkra és egymásra!

süti beállítások módosítása