Jogi és közigazgatási aktualitások, érdekességek, elemzések mindenkinek

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

ÓVODAKEZDÉSRE ÉS ISKOLAKEZDÉSRE VONATKOZÓ FONTOS JOGSZABÁLY-VÁLTOZÁSOK

2021. március 18. - Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

nevtelean.png

                                                                                                                                     (Fotó: Pixabay)

Az Alkotmánybíróság frissen közzétett 9/2021. (III. 17.) AB határozata az óvodakezdésre és az iskolakezdésre vonatkozó törvényi szabályok körében hoz fontos változásokat, a nemzeti köznevelésről szóló törvény kapcsán.

A döntés egyik pontja alapján a nemzeti köznevelésről szóló törvény óvodakezdésre vonatkozó következő rendelkezéséből 2021. június 30-tól eltűnik a zárójeles szövegrész: „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A szülő – tárgyév május 25. napjáig benyújtott – kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva (annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti) a Kormány rendeletében kijelölt szerv felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, csak az óvodavezető vagy a védőnő rendelhető ki.” Vagyis az AB mostani döntése nyomán megszűnik a 4. életévre vonatkozó korlátozás az óvodakezdés alóli felmentés kapcsán.

A döntés egy másik pontja felhívja az Országgyűlést, hogy 2021. június 30. napjáig jogalkotási úton teremtse meg annak garanciáit, hogy az óvoda javaslata alapján vagy más, alkalmas módon abban az esetben is lehetségessé váljon a nyilvánvalóan nem iskolaérett gyermek iskolaérettségi vizsgálatát követően a gyermek iskolakezdésének egy nevelési évvel történő elhalasztása, ha a szülő a tankötelezettség elhalasztására vonatkozó kérelem előterjesztését elmulasztja, vagy a kérelmet nem megfelelően terjeszti elő.

A döntés továbbá felhívja az Országgyűlést arra is, hogy 2021. június 30. napjáig jogalkotási úton teremtse meg annak eljárásjogi garanciáit, hogy (többek között) az óvodakezdés és az iskolakezdés elhalasztására irányuló kérelmek alapján hozott hatósági döntések kapcsán az eljárást lezáró és a kérelemről érdemben döntő jogerős döntés a nevelési év, illetőleg a tanév kezdetét megelőzően akkor is minden esetben megszülessen, ha a szülő a felmentést engedélyező szerv döntésével szemben közigazgatási pert kezdeményez.

Mindemellett az Alkotmánybíróság megállapította azt az alkotmányos követelményt is, miszerint az óvodakezdés elhalasztására vonatkozó, valamint a tankötelezettség egyéni munkarendben való teljesítésére irányuló, a jogszabályoknak megfelelően előterjesztett kérelmek elbírálása során a szülő nyilatkozata és a szülő által a kérelem mellékleteként becsatolt dokumentáció nem hagyható figyelmen kívül, és hogy a felmentést engedélyező szerv a kérelmet akkor utasíthatja el, ha megállapítható, hogy a kérelem elutasítása szolgálja a gyermek legjobb érdekét.

https://www.facebook.com/bujdosoandraslaw

Bővebben:

Az AB határozat itt érhető el (az 1869. oldalon): https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/2062ff052d4c3f6e12323cf78a27a2f27d97caab/megtekintes

A nemzeti köznevelésről szóló törvény hatályos szövege itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100190.tv

*** https://www.youtube.com/watch?v=XLTeON3Y6o0&list=PLLXK0zZDh2tr5X8STFdvUYwPYHgUPJirH&index=1

 

süti beállítások módosítása