Jogi és közigazgatási aktualitások, érdekességek, elemzések mindenkinek

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

NÉHÁNY ÚJ SZABÁLY A SZILVESZTERREL KAPCSOLATBAN

2020. december 17. - Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

stars-5598886_960_720.jpg

 

A december 16-ai Magyar Közlönyben kihirdetésre került a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet.

Az új rendelet alapján a vonatkozó kormányzati közlemény szerint a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatása és a csoportosulások elkerülése érdekében tilos lesz a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítása és felhasználása. Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek a december 28-án 18 óra és január 1-jén hat óra között tartó időszak tartama alatt sem használhatók fel, legalábbis az alábbi rendeletben foglaltak szerinti közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd, stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területeken. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek pedig sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek. Az új rendelet tehát kiterjed minden fajta tűzijáték termékre, amelyeket korábban az év végi időszakokban lehetett árulni és használni. A petárda árusítása máskor is tilos. Akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, felhasználására, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi.

Kicsit részletesebben: a rendelet ma lépett hatályba, és konkrétan azt írja elő, hogy a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet (Kr.) előírásait 2021. január 2. napjáig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy:

a) a Kr. 98. § (1) bekezdésében meghatározott hatósági engedély nem adható ki, valamint az e rendelet hatálybalépését megelőzően kiadott engedély a Kr. 98. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenység végzésére nem jogosít [a 98. § (1) bekezdése normál esetben azt írja elő, hogy az 1-3. osztályba tartozó tűzijáték termék december 28. és 31. közötti időszakban történő forgalmazásához a tárolás ideiglenes tárolóhelyre is engedélyezhető, feltéve, hogy felügyeletéről (élőerős őrzéssel vagy riasztást követő azonnali reagálással összehangolt folyamatos képi megfigyeléssel) gondoskodnak];

b) az 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték termék a Kr. 104. § (1) bekezdés c) pontja szerint a december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem használható fel [a 104. § (1) bekezdés c) pont normál esetben azt írja elő, hogy 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték termék magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd, stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot – nem használható fel], továbbá

c) a Kr. 107. § (2) bekezdésében a 3. osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek [a 107. § (2) bekezdése normál esetben azt mondja ki, hogy nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához].

Hogy mely termékek tartoznak az egyes pirotechnikai osztályokba? A Kr. 3. § (3) bekezdése alapján a színpadi pirotechnikai termék kivételével a szórakoztató célra szánt azon pirotechnikai terméket (tűzijátékot), a) amely nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak, az 1. pirotechnikai osztályba kell sorolni (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó), b) amely alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak, a 2. pirotechnikai osztályba kell sorolni (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezető-pálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán), és c) amely közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre, a 3. pirotechnikai osztályba kell sorolni (pl. magas hatóanyag-tartalmú tűzijáték rakéták). Illetve mindezek mellett létezik egy 4. osztály is. A tűzijáték termékre vonatkozó biztonsági távolság egyébként az 1. osztályba tartozó tűzijáték termék esetében legalább 1 m, a 2. osztályba tartozó tűzijáték termék esetében legalább 8 m, a 3. és 4. osztályba tartozó tűzijáték termék esetében legalább 15 m.

Rendes időszakokra nézve a Kr. 103. § (2) és (3) bekezdése továbbá a következőket mondja ki: Nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek az 1. osztályba tartozó pirotechnikai termékek – a petárda kivételével – megvásárlásához, birtoklásához, és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. osztályba tartozó tűzijáték terméket. Nem kell engedély a 16. életévét betöltött személynek a 2. osztályba tartozó tűzijáték termék – a petárda kivételével – megvásárlásához, birtoklásához, és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Normál időszakra nézve a Kr. 104. § (1)-(2) bekezdése emellett kimondja: Az 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték termék közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel, tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható, továbbá a hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű, 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Rendes időszakra nézve a Kr. 106. § (1)-(2) bekezdése rendelkezik arról is, hogy az 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték termék – kivéve e termék év végi, konténerből történő ideiglenes forgalmazását – csak az e célra szakosodott nyílt árusítású üzletben, vagy egyéb üzlet megfelelően elkülönített részében árusítható, valamint, hogy a 2. osztályba tartozó tűzijáték termék nagy forgalmú vagy tömegtartózkodásra szolgáló épületben, valamint a 300 m2 – szintenként összesített – alapterület feletti áruházban vagy vásárcsarnokban nem forgalmazható.

Szintén rendes időszakra nézve a Kr. 108. § (1)-(3) bekezdése továbbá kimondja (némileg hasonlóan az 1-2. osztályba tartozó termékekhez), hogy a 3. osztályba tartozó tűzijáték termék közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus irányításával használható fel, tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható, továbbá a fel nem használt vagy hibás, 3. osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. A rendelet 83. § (2) bekezdése pedig kimondja, hogy magánszemély petárdát nem birtokolhat.

A 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet egyébként más speciális szabályokat is tartalmaz.

https://www.facebook.com/bujdosoandraslaw 

Bővebben:

Az új rendelet itt érhető el: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/2a1f309eb9cd7f7507ed5ac20b76fea1a39899c2/megtekintes

A 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100173.kor

A vonatkozó kormányzati közlemény itt érhető el: https://kormany.hu/hirek/minden-fajta-tuzijatek-tilos-szilveszterkor

***

A Petőfi Rádió által is közzétett egyik saját dalom, a járvány alatti kitartásért; ha van kedved, hallgass bele! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása