Jogi és közigazgatási aktualitások, érdekességek, elemzések mindenkinek

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

A TÖMEGKÖZLEKEDÉST ÉRINTŐ ÚJ RENDELKEZÉSEK

2020. december 16. - Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

locomotive-2814130_960_720.jpg

A december 15-ei Magyar Közlönyben kihirdetésre került két kormányrendelet a tömegközlekedéssel kapcsolatban.

A veszélyhelyzet ideje alatt biztosított utazási kedvezményekről szóló, ma hatályba lépett 582/2020. (XII. 15.) Korm. rendelet értelmében ingyenesen, a menetjegy megvásárlása nélkül veheti igénybe az országos, regionális és elővárosi (vagyis: helyközi) és a helyi személyszállítási közszolgáltatást a) a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, illetve hálózatnál dolgozó, b) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény vagy a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény szerinti jogviszonyban álló, c) a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény szerinti jogviszonyban álló, valamint d) a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény szerinti jogviszonyban álló, a veszélyhelyzettel összefüggő, illetve a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat ellátó személy. A fenti utazási kedvezményre jogosultak a jogosultságukat a foglalkoztató által az új rendelet 1. melléklete szerint kiállított igazolással és a személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal tudják igazolni. Az utazási kedvezmény a vasúti személyszállításban a 2. kocsiosztályra érvényes, illetve a helyjegyre és a pótjegyre is vonatkozik.

A tömegközlekedést érintő másik új rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról szóló 583/2020. (XII. 15.) Korm. rendelet, amely szintén ma lépett hatályba, és kimondja, hogy a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a tömegközlekedési eszköz zárt kialakítású vezetőfülkéjében történő munkavégzés során.

Mindemellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt bocsátott ki arról, hogy a vasúti és közúti közösségi közlekedési szolgáltatók 2021. január 5-e helyett két nappal tovább, január 7-ig fogadják el a decemberi dolgozó- és tanuló bérleteket a helyközi járataikon. A közlemény szerint az ITM intézkedésének célja, hogy megkönnyítse az utasok dolgát az újévben, hiszen a téli szünet utáni iskolakezdéssel egyébként megnőnek az utazási igények, és meghosszabbodhat a várakozási idő a jegypénztáraknál január elején. A minisztérium a járványhelyzetben arra biztatja a közlekedőket, hogy ha tehetik, éljenek a szolgáltatók által biztosított elektronikus, online jegyvásárlási lehetőségekkel.

A fentieken túl tegnap megjelent a járványügyi készültség bevezetéséről szóló 283/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet módosításáról szóló 584/2020. (XII. 15.) Korm. rendelet is, amelyben a Kormány a járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében újabb fél évre (vagyis június 18-ig) meghosszabbította a járványügyi készültséget. A járványügyi készültség és az ehhez kapcsolódó egészségügyi válsághelyzet az egészségügyi törvényen alapul és nem azonos fogalom az Alaptörvényen alapuló veszélyhelyzettel, amely az ún. különleges jogrendi szabályok bevezethetőségét alapozza meg. A fenti minősített időszakok most egymás mellett vannak hatályban. Az egészségügyi törvény 228. § (2b) bekezdése kimondja, hogy járványügyi készültséget és az ehhez kapcsolódó egészségügyi válsághelyzetet bevezető kormányrendelet alapvetően csak hat hónapig maradhat hatályban, kivéve, ha a Kormány annak hatályát meghosszabbítja. A törvény szerint a Kormány a kormányrendelet hatályát akkor hosszabbíthatja meg, ha az egészségügyi válsághelyzet elrendelésének a feltételei a meghosszabbítás időpontjában fennállnak. A most módosított kormányrendelet eredetileg 2020. június 18-án lépett hatályba, és most a hat hónap leteltével december 18-án hatályát vesztené, ezért volt szükséges a törvény fenti szabályai szerint a rendelet hatályának meghosszabbítása.

https://www.facebook.com/bujdosoandraslaw

Bővebben:

Az új rendeletek itt érhetők el: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/26c4bd838c4bd13091717d1b79d9f46b5d64b998/megtekintes

A helyközi bérletek meghosszabbításáról szóló kormányzati közlemény itt érhető el: https://kormany.hu/hirek/az-ujevben-hetedikeig-jok-a-decemberi-helykozi-berletek

A járványügyi készültség meghosszabbításáról szóló kormányzati közlemény itt érhető el: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/operativ-torzs-fel-evre-meghosszabbitotta-jarvanyugyi-keszultseget-kormany

***

A Petőfi Rádió által is közzétett egyik saját dalom, a járvány alatti kitartásért; ha van kedved, hallgass bele: https://www.youtube.com/watch?v=bFi9sioOZ4M&list=PLLXK0zZDh2tr5X8STFdvUYwPYHgUPJirH&index=2 Vigyázzunk magunkra és egymásra!

süti beállítások módosítása