Jogi és közigazgatási aktualitások, érdekességek, elemzések mindenkinek

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

ÚJ KORMÁNYRENDELET A CSALÁDOK BIZTONSÁGÁNAK ERŐSÍTÉSÉRŐL

GYERMEKFELÜGYELET, HATÁRIDŐK, VIZSGATÁMOGATÁSOK ÉS MÁS KÖNNYÍTÉSEK

2020. december 13. - Dr. Bujdosó András jog és közigazgatás

130745209_2074184522711984_2059242997007388995_n.jpg

https://www.facebook.com/bujdosoandraslaw

December 9-én a Magyar Közlönyben kihirdetésre került a családok anyagi biztonságának erősítése érdekében szükséges, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes rendelkezésekről szóló 567/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet, amely december 10-én lépett hatályba, és többek között az alábbiakról rendelkezik.

MUNKAHELYI GYERMEKFELÜGYELET

A veszélyhelyzet ideje alatt bármely foglalkoztató megszervezheti a nála keresőtevékenységet folytató személyek gyermekei számára a napközbeni felügyeletet abban az esetben, ha a gyermek által látogatott köznevelési intézményben rendkívüli szünet, vagy tantermen kívüli digitális oktatás került elrendelésre. Amennyiben a foglalkoztató vállalja a munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezését, a következők szerint kell eljárnia.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából jogosult igénybe venni. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy gyermekénél betegségre utaló tünetekről nincs tudomása. A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között biztosítja a foglalkoztató. A munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezése kiscsoportos formában, szükség esetén vegyes életkori csoportokban történik.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet a foglalkoztató a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által kiadott és a minisztériumi honlapon közzétett tájékoztatónak megfelelően biztosítja. A munkahelyi gyermekfelügyelet megszervezését legkésőbb a tevékenység megkezdését megelőző napon be kell jelenteni a települési önkormányzat polgármesterének, illetve a fővárosban a fővárosi kerületi polgármesternek, továbbá a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalnak.

Mielőtt tovább olvasnál, ha van kedved, hallgass bele a Petőfi Rádió által is közzétett egyik dalomba, a járvány alatti kitartásért:

HATÁRIDŐK MEGHOSSZABBÍTÁSA ÉS MÁS KÖNNYÍTÉSEK

A vonatkozó kormányzati közlemény szerint az új rendelet segíti, hogy senki ne essen el a családtámogatások lehetőségétől a koronavírus-járvány miatt, ennek érdekében a rendelet meghosszabbítja a lejáró határidőket, és kitolja az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.

A fentieknek megfelelően azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására. Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig, az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén.

A kormányzati közlemény kiemeli, hogy a hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével.

Az új rendelet alapján meghosszabbodik különböző okiratok, például a társadalombiztosítási jogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is. Aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba. Továbbá akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.

Az új rendelet rendelkezik arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig a házastársak egyike a másik házastársat teljes bizonyító erejű magánokiratban meghatalmazhatja a babaváró támogatás iránti együttes igénylés mindkettejük nevében történő benyújtására, valamint minden, a kölcsönkérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkét házasfél nevében való megtételére, továbbá a kölcsönszerződés megkötésére. E rendelkezés útján megoldható, hogy a kismamáknak ne kelljen bemenniük a bankfiókba. Ehhez hasonló rendelkezést az új rendelet a családi otthonteremtési kedvezmény igénylése kapcsán is tartalmaz.

A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló kormányrendelet eredetileg előírja, hogy ha az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés a szerzési támogatásra való jogosultságot megállapító határozat véglegessé válásától számított hat hónapon belül nem jön létre, a szerzési támogatás nem folyósítható. Az új rendelet szerint ha ez a határidő a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, akkor a határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig meghosszabbodik.

Az új rendelet kimondja továbbá, hogy ha a családtámogatási ellátások vagy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása iránti eljárásban az ügyfél a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak az abban meghatározott határidőben nem tesz eleget, akkor az eljáró hatóság a hiánypótlás teljesítéséig, de legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig az eljárást felfüggesztheti.

A NYELVVIZSGA ÉS A KRESZ-VIZSGA ÁLLAMI TÁMOGATÁSA

Az új rendelet szerint az a személy, aki az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló kormányrendeletben meghatározott életkort (35. életév), valamint a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló kormányrendeletben meghatározott életkort (20. életév) a veszélyhelyzet ideje alatt tölti be, az e rendeletek szerinti állami támogatásra jogosult az alábbi esetekben.

Jogosult az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott állami támogatásra az a fentiek szerinti életkort betöltött személy, akinél az első sikeres komplex nyelvvizsgáról, illetve a második sikeres részvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganap, a komplex nyelvvizsgával egyenértékű emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga esetében az egyenértékűséget igazoló érettségi bizonyítvány, tanúsítvány kiállításának napja, illetve honosított nyelvvizsga esetében a honosítási határozat kiállításának napja a 2021. június 30-ig terjedő időszakra esik. Rész-nyelvvizsgák esetén, ha a két sikeres részvizsga-bizonyítvány kiállítása közötti legfeljebb 1 éves időtartam a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, az állami támogatás teljes összegben jár, ha a második sikeres részvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganap a 2021. június 30-ig terjedő időszakra esik

Másfelől jogosult a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott állami támogatásra az a fentiek szerinti életkort betöltött személy, akinél a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga napja a 2021. június 30-ig terjedő időszakra esik.

https://www.facebook.com/bujdosoandraslaw

Bővebben:

Az új rendelet itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000567.KOR&dbnum=1s

A vonatkozó kormányzati közlemény itt érhető el: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/novak-veszelyhelyzeti-rendeletekkel-segiti-kormany-hogy-senki-ne-essen-el

*** https://www.youtube.com/watch?v=bFi9sioOZ4M&list=PLLXK0zZDh2tr5X8STFdvUYwPYHgUPJirH&index=10

süti beállítások módosítása